ingrediënten
1 prei, alleen het wit
1 courgette
2 wortelen
150 gram doperwten, diepvries
3 tomaten
1 stengel bleekselderij
50 gram zilvervliesrijst
1 ui
2 teentjes knoflook
1 laurierblaadje
1 groentebouillonblokje
1 eetlepel olijfolie
enkele blaadjes basilicum
enkele takjes peterselie
zout
peper
bereiding
Maak de prei schoon en snijd ragfijn. Maak de wortelen en de courgette schoon en snijd in kleine blokjes.
Snijd de ui en de knoflook klein. Maak de bleekselderij schoon en snijd in dunne plakjes.
Als je wilt kunt je de tomaat ontvellen maar dat is niet persé nodig. Snijd de tomaten in kleine blokjes.
Verwarm de olie in een pan en fruit de ui en de knoflook 5 minuten op laag vuur. Voeg alle overige groenten toe en bak 5 minuten mee.
Schenk er zo veel water bij tot alle groenten onder water staan. Voeg ook het laurierblaadje en het bouillonblokje toe. Breng het water aan de kook en draai het vuur laag als het water kookt. Laat de soep 30 minuten sudderen. Voeg de rijst toe en laat de soep nog eens 20 minuten sudderen.
Maak de basilicum en de peterselie schoon en snijd het klein.
Serveer de soep goed warm en garneer met de peterselie en de basilicum.
Tip voor de familie
Serveer de soep met Parmezaanse kaas. In vlokken of geraspt.